Knutselen 1 jaar: de leukste knutselspullen!

Sommige kinderen kunnen totaal niet stil zitten, terwijl anderen uren bezig zijn met een creatief meesterwerk. Voor de creatievelingen zijn er veel verschillende knutselspullen verkrijgbaar. Verven, lijmen, kleuren, tekenen, het kan allemaal! In deze gids vind je de leukste knutselspullen voor een kind van 1 jaar.

Leuke Knutselspullen voor een 1-Jarige

SES – Kleuren met water
Meer informatie

1. SES - Verven - Kleuren met water - Boerderij dieren

4.4/5

SES My First is een erg populaire serie waarbij knutselen en creativiteit centraal staat. In deze serie vind je enorm veel leuke knutselspulletjes voor een kind van 1 jaar. Een van de leukste producten in deze serie is het product hiernaast. Met dit product kan een kind de magie van water en verf ontdekken zonder dat er geknoeid wordt! De kaarten met boerderij dieren zijn te verfen met een natte borstel. Ze zijn herbruikbaar en dit maakt het echt een topper waar een kind zich lang mee kan vermaken.

2. SES - My First - Vormen plakken

4.2/5

Laat een kind van 1 jaar knutselen op een leuke en leerzame manier! Door een beetje lijm op de open plekken te smeren, kun je de juiste vormpjes zoeken en deze hierop smeren. Op deze manier leert hij of zij meer over vormen, kleuren en voorwerpen. Ook wordt de fijne motoriek getraind. De lijm is goed uitwasbaar en het product is speciaal gemaakt voor kinderen van 1 jaar of ouder.

3. Kids Art Magnetisch Kleuren Tekenbord

4.6/5

Ik weet nog wel dat ik vroeger zo’n magnetisch tekenbord had. Wat was dat geweldig! Urenlang kon ik mij vermaken met dit bord. Ik maakte de mooiste tekeningen met allerlei verschillende kleuren. Vond ik iets niet mooi of wilde ik iets nieuws maken? Dan kon je het gewoon wissen en je had weer een leeg tekenbord. Een kind van 1 jaar kan hier zijn of haar creativiteit gebruiken en de leukste dingen tekenen. De aanbevolen minimum leeftijd is 1 jaar.

4. SES - My First - Hamertje Tik

4.7/5

Hamertje tik, maar dan speciaal gemaakt voor kleine kinderen. Hoe leuk is dat! Met een veilig, licht hamertje en de kunststof vormpjes kan een kind van 1 jaar knutselen op de leukste manier. Kinderen kunnen maken wat ze willen en wanneer ze er klaar mee zijn kun je de vormpjes van het legbord halen en opnieuw beginnen. Bij de set worden ook voorbeelden meegeleverd, dus een kind zou eventueel de voorbeelden na kunnen maken. Wil hij of zij toch liever zelf wat verzinnen? Dan kan dat natuurlijk ook.

5. Crayola Mini Kids - 12 Viltstiften

4.5/5

Deze viltstiften zijn speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 1 jaar. Met de 12 verschillende kleuren kan een kind alles maken wat in hem opkomt! Omdat kinderen natuurlijk wel eens een foutje kunnen maken, zijn de kleuren uitwaasbaar. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat het in kleren blijft zitten of op tafels. De punt is veilig en kan niet worden doorgedrukt of verwijderd. Ben je benieuwd wat een kind van 1 jaar allemaal in zijn creatieve gedachten heeft? Geef hem deze viltstiften van Crayola en kom er achter! 

Nog geen leuke knutselspullen gevonden?

Meer knutselspullen voor een kind van 1 jaar

SES My First

Wanneer je op zoek bent naar knutselspullen voor een 1-jarige, is de kans groot dat je uit komt bij de producten van SES. Deze producten zijn vaak speciaal gemaakt voor kleine kinderen. De onderdelen zijn kindvriendelijk en veilig. Zo hoeven volwassenen zich geen zorgen te maken of het wel goed gaat wanneer hij of zij creatief bezig is.

SES – My First – Mijn eerste vingerverf set

4.6/5

SES – Verven – Kleuren met water – Verschillende dieren

4.4/5

SES – My First – Vingerafdruk verf kunstwerk

4.3/5

SES – My First – Klei met uitsteekvormen

4.3/5

Tekenen & Schrijven

Met kleurpotloden en krijtjes hebben kinderen van 1 jaar alle vrijheid om te maken wat ze zelf willen. Een mooi gebouw, een dier, bomen, of gewoon verschillende kleuren door elkaar heen. Een kind heeft een rijke fantasie en het is erg leuk om te zien wat ze allemaal kunnen maken.

Crayola – 16 Driehoekige waskrijtjes

4/5

Crayola – 24 Dikke gekleurde waskrijtjes

4.2/5

RX Goods Magische Jungle Dieren Tekenmat

4.5/5

Color’peps goed uitwasbare viltstift

4/5

Knutselen 1 jaar

Knutselen is een leuke en leerzame activiteit waarmee (jonge) kinderen hun creativiteit kunnen uiten, hun zintuigen kunnen gebruiken en essentiële ontwikkelingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. Voor kinderen van 1 jaar kan knutselen een leuke ervaring zijn die de cognitieve, fysieke en emotionele groei bevordert.

De voordelen van knutselen voor kinderen van 1 jaar

1. Verbetert de fijne motoriek
Bij knutselen worden kleine gereedschappen gebruikt, zoals kleurpotloden, verfkwasten en stickers, wat helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen van 1 jaar. Terwijl ze deze materialen vastpakken en gebruiken, verbeteren hun oog-handcoördinatie en behendigheid, waardoor ze een sterke basis leggen voor complexere taken in de toekomst.

2. Stimuleert verbeelding en creativiteit
Knutselen biedt kinderen van 1 jaar de kans om hun verbeelding de vrije loop te laten. Ze kunnen verschillende materialen gebruiken om vormen, kleuren en texturen te creëren, wat creativiteit en origineel denken stimuleert. Door al op jonge leeftijd met deze verbeeldingskracht te spelen, wordt de basis gelegd voor toekomstige ontwikkeling en probleemoplossend vermogen.

3. Versterkt de cognitieve ontwikkeling
Knutselen heeft te maken met beslissingen nemen, plannen en problemen oplossen, wat belangrijke cognitieve vaardigheden zijn. Als 1-jarigen verschillende materialen en technieken verkennen, leren ze oorzaak-en-gevolgrelaties, begrijpen ze patronen en ontwikkelen ze cognitieve flexibiliteit.

4. Ontwikkelt taalvaardigheden
Tijdens het knutselen kunnen ouders en verzorgers gesprekken voeren met hun kleintjes over kleuren, vormen en acties. Deze interactie bevordert de taalontwikkeling en de woordenschat, waardoor de basis wordt gelegd voor betere communicatieve vaardigheden naarmate ze opgroeien.

5. Stimuleert emotionele uitdrukking
Door kunst te maken kunnen peuters hun emoties vrij uiten. Of ze nu blij, verdrietig of opgewonden zijn, knutselen biedt een veilige uitlaatklep voor emotionele uitdrukking. Het helpt ze ook om hun gevoelens te begrijpen en te beheersen, waardoor emotionele intelligentie al op jonge leeftijd wordt gestimuleerd.

6. Versterkt de band met ouders
Samen knutselen creëert speciale hechtingsmomenten tussen ouders en hun 1-jarige kinderen. De gedeelde ervaring bevordert een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor het kind zich geliefd en gewaardeerd voelt.

Tips voor knutselen met kinderen van 1 jaar

1. Kies veilige materialen
Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben bij het knutselen met jonge kinderen. Kies voor veilige materialen die geschikt zijn voor de leeftijd en vermijd kleine voorwerpen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Vaak staat er bij het product aangegeven wat de aanbevolen minimum leeftijd is. Kun je dit niet vinden in de productbeschrijving? Misschien is het dan verstandig om een ander product aan te schaffen.

2. Omarm de rommel
Knutselen kan een rommeltje worden, en dat is niet erg! Omarm de rommel en concentreer je op het plezier van het creatieve proces in plaats van je zorgen te maken over de netheid. Leg een beschermend laken neer en kleed je kind in oude kleren om het opruimen te vergemakkelijken.

3. Houd het eenvoudig
Houd knutselactiviteiten eenvoudig voor kinderen van 1 jaar. Gebruik grote materialen en makkelijk te volgen instructies om frustratie te voorkomen en hun interesse te behouden.

4. Moedig verkenning aan
Laat je kind verschillende texturen, kleuren en materialen ontdekken. Bied keuzes aan en laat ze de leiding nemen in hun creatieve inspanningen.

5. Kunstwerken een mooi plekje geven en vieren
Hang de kunstwerken van je kind met trots op in huis. Vier hun prestaties, hoe eenvoudig ook, om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten.

Leuke knutsel-ideeën voor kinderen van 1 jaar

1. Vingerverven
Laat een kind zijn vingers in veilige, afwasbare verf dopen en kleurrijke meesterwerken op papier maken. Vingerverven is een zintuiglijke activiteit waar 1-jarigen dol op zijn.

2. Spelen met speeldeeg
Door met speeldeeg te spelen kunnen kinderen hun artistieke voldoening halen uit het vormen, kneden en knijpen. Gebruik koekjesvormpjes of laat ze hun eigen fantasierijke vormen maken.

3. Zintuiglijke collage
Maak een zintuiglijke collage met verschillende materialen zoals veren, wattenbollen en papier met structuur. Laat het kind deze voorwerpen op een groot papier plakken om hun zintuigen te stimuleren.

4. Kunst geïnspireerd op de natuur
Maak een natuurwandeling en verzamel bladeren, bloemen en takjes. Gebruik deze natuurlijke onderdelen in knutselprojecten en stimuleer zo de waardering voor de natuur.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

Zeker, knutselactiviteiten kunnen worden aangepast aan hun ontwikkelingsfase en het is een geweldige manier om creativiteit al vroeg te stimuleren.

Zorg er altijd voor dat de gebruikte materialen niet giftig en kindveilig zijn. Houd toezicht tijdens het knutselen om mogelijke gevaren te voorkomen.

Knutselen kan een regelmatige activiteit zijn, maar het is belangrijk om de signalen van je kind te volgen en hem of haar niet te dwingen als hij niet in de stemming is.

Hoewel knutselen op deze leeftijd meer een individuele activiteit is, kan het indirect de sociale ontwikkeling ondersteunen door interacties met ouders of verzorgers.

Laat het werk van je kind thuis met trots zien en overweeg om het als aandenken aan familieleden te geven.

  • Daan

    Daan vindt het altijd een leuke uitdaging om de beste cadeaus te vinden voor jongens van alle leeftijden. Hij is natuurlijk zelf ook een kleine jongen geweest, en weet mede daardoor precies wat ze leuk vinden om te krijgen. Heb je een vraag? Stuur gerust een mailtje!

Hoe wij de leukste cadeaus selecteren

Per leeftijd leuke cadeau tips voor ieder budget.

Verschillende categorieën zodat je zelf een keuze kunt maken.

Originele cadeaus waar hij zeker mee wordt verrast.

Vertrouwde websites die kwaliteit garanderen.

VIND HET LEUKSTE CADEAU VOOR EEN JONGEN OP CADEAUJONGEN.NL