Duurzaam speelgoed 1 jaar: de leukste ideeën!​

Wanneer je geschikt speelgoed zoekt voor kinderen van 1 jaar, wil je natuurlijk dat hij of zij hier jarenlang mee kan spelen. Als het dan ook nog eens op een milieuvriendelijke manier wordt gemaakt, kom je bij duurzaam speelgoed terecht. Bij duurzaam speelgoed voor 1-jarigen kun je denken aan houten speelgoed, puzzels en bio speelgoed. Hieronder vind je een aantal leuke en populaire opties!

Leuk Duurzaam Speelgoed voor een Kind van 1 Jaar

Eichhorn – Houten Blokken Met Geluid
Meer informatie

Little Dutch regenrammelaar FSC
Meer informatie

Little Dutch Voelpuzzel FSC
Meer informatie

Little Dutch Blokkentrein FSC
Meer informatie

1. Eichhorn - Blokken Met Geluid 12 stuks

4.7/5

Dit houten speelgoed is perfect voor kinderen van 1 jaar. Met deze houten blokken bouw je de mooiste dingen, terwijl je allerlei verschillende geluiden hoort! Speel met de blokken in verschillende kleuren en heb de grootste lol. Naast het plezier zal hij of zij ook de fijne motoriek ontwikkelen. Al met al erg leuk duurzaam speelgoed waar kinderen urenlang mee kunnen spelen.

2. Little Dutch regenrammelaar FSC

4.5/5

Met deze regenrammelaar kun je lekker schudden en rammelen, wat onder andere de zintuigelijke ontwikkeling en het muzikale talent stimuleert. In de rammelaar vind je balletjes in 3 verschillende kleuren, die naar beneden vallen. In het midden zit een propeller die je laat draaien wanneer de balletjes naar beneden vallen. Dit zorgt voor een fijn geluidje. De regenrammelaar is speciaal gemaakt voor kinderen. Hij is gemakkelijk vast te pakken voor kleine handjes en hij is licht. Ook heeft het artikel een FSC 100% keurmerk. Dit toont aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Leuk, leerzaam en duurzaam dus!

3. Little Dutch Voelpuzzel Flowers & Butterflies FSC

5/5

Deze duurzame voelpuzzel is een echte must-have voor alle kinderen die 1 jaar oud zijn! Leuke, herkenbare afbeeldingen, verschillende kleuren en vormen en kindvriendelijke puzzelstukjes. Een kind van 1 jaar vindt deze puzzel geweldig. Onder de puzzelstukjes kan hij of zij verschillende texturen voelen. Zo kun je er sneller achterkomen waar het puzzelstukje hoort. Deze voelpuzzel heeft ook het FSC 100% keurmerk, dus ook hier kun je ervan uitgaan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

4. Little Dutch Babywalker - Sailors Bay

4.3/5

Gemiddeld gezien zetten kinderen de eerste stapjes wanneer ze 1 jaar oud zijn. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, is het erg leuk om een babywalker in huis te halen. De houten loopwagen maakt ook een heleboel activiteiten mogelijk. Op de loopwagen vind je tandwielen om aan te draaien, een spiegel, cijfers, kleuren, vormen en nog meer! Met deze houten loopwagen kan een kind veel leren en ondersteund worden bij het zetten van de eerste stapjes. De wieltjes zijn van rubber, hierdoor krijg je geen krassen op de vloer.

5. Little Dutch Blokkentrein FSC - Ocean

4.7/5

Met deze geweldige houten blokkentrein beleef je de leukste avonturen. Rijd de kamer door of bouw je eigen treintje. De trein bestaat uit 17 delen, en je kunt zelf bepalen hoe jouw treintje eruit ziet. Met verschillende kleuren, vormen en cijfers kun je je eigen unieke trein maken. Het FSC 100% keurmerk geeft aan dat het hout en/of papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Zeker leuk duurzaam speelgoed voor een 1-jarige.

Nog geen leuk duurzaam speelgoed gevonden?

Meer duurzaam speelgoed voor een kind van 1 jaar

Little Dutch

Een van de meest populaire merken voor duurzaam speelgoed is Little Dutch. Zij bieden veel speelgoed aan met het FSC 100% keurmerk. Daarmee ben je gerustgesteld dat het speelgoed duurzaam is. En dat is natuurlijk erg belangrijk om te weten!

Little Dutch Stapelaar Familie Little Goose FSC

4.8/5

Little Dutch – Tuimelaar – Wild Flowers roze FSC

4.5/5

Little Dutch Vintage Telraam FSC

4.3/5

Little Dutch – Stapelaar Vlinder FSC

4.7/5

Duurzame huisjes

Huisjes zijn herkenbaar en verschillend in vorm, en dat maakt ze erg leuk om mee te spelen. Kinderen kunnen een huisje bouwen en er vervolgens een rollenspel mee doen bijvoorbeeld. Hieronder vind je de leukste duurzame huisjes waar een 1-jarige mee kan spelen.

Eichhorn Huisje met Insteekvormen

4.4/5

New Classic Toys Houten Vormenhuis

4.5/5

Label Label – Stapelblokken Huis

4.2/5

Houten puzzels

Met een puzzel kun je op een leuke manier de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Dit duurzame speelgoed voelt prettig aan en zorgt voor eindeloos speelplezier. Met een duurzame puzzel kan een 1-jarige zichzelf uitdagen, wat onder andere zorgt voor ruimtelijk inzicht en ontwikkeling van de fijne motoriek.

Hape Speelgoed – Vormen en kleuren puzzel

4.8/5

Jouéco Doolhof puzzel – Kleuren en vormen

4.5/5

Goki 9-delige puzzel wat hoort waarbij?

4.8/5

Goki Puzzel met 4 Verschillende Dieren

4.3/5

Houten speelgoedinstrumenten

Maak je eigen muziek met de leukste speelgoedinstrumenten van hout! Jonge kinderen vinden het vaak leuk om zelf nieuwe dingen te ontdekken. Met speelgoedinstrumenten krijg je de leukste deuntjes te horen en dit zorgt voor veel speelplezier.

Hape Baby Einstein Magic Touch Piano

4.8/5

Hape Baby Einstein Magic Touch Guitar

4.8/5

Hape Magic Touch Keyboard – Speelgoedinstrument

4.6/5

Joueco – Houten Gitaar met 6 snaren

4.5/5

Houten blokken

Met houten blokken kun je onder andere stapelen, sorteren en tellen. De mogelijkheden zijn eindeloos, en terwijl hij of zij plezier heeft draagt het ook nog eens bij aan de ontwikkeling van een 1-jarige. Duurzaam hout gaat vaak lang mee en het voelt prettig aan in de kleine handjes.

Jouéco Ontdekkingsblokken 6 stuks – Blokken

4.2/5

Eichhorn – Houten Blokken 100-delig

4.8/5

Eichhorn – Houten blokken opbergdoos

4.8/5

Little Dutch Houten Stapeltoren FSC

5/5

Speelgoed voertuigen & voorwerpen

Allerlei verschillende voertuigen, van auto’s tot treinen en vrachtwagens vinden kinderen geweldig. Ze gebruiken hun rijke fantasie om de leukste spelletjes te spelen. Er zijn een aantal leuke, duurzame voertuigen verkrijgbaar waar kinderen van 1 jaar zeker blij van worden.

Eichhorn – Autoracebaan In Hout

4.8/5

Eichhorn – Houten Knikkerbaan – Vanaf 1 jaar

4.8/5

Treinset met verschillende dieren – Joueco

4.5/5

Little Dutch Houten Busje voor Kinderen

4.7/5

Duurzame knuffels

Een knuffel kan de allergrootste vriend zijn van een kind van 1 jaar. Daarom is het altijd leuk om een knuffel cadeau te geven. Een duurzame knuffel is helemaal of voor bijvoorbeeld 50% gemaakt van gerecyclede materialen. Hierdoor bespaar je kostbare grondstoffen. 

Happy Horse Konijn Richie Rammelaar

4.1/5

Happy Horse Konijn Richie Knuffel – Bruin

4.6/5

Happy Horse Konijn Richie Knuffel – Roze

4.8/5

Little Dutch Pluche Knuffelpop Sophia

4.9/5

Veel mensen kopen hun duurzaam speelgoed voor kinderen van 1 jaar bij

Duurzaam speelgoed voor een kind van 1 jaar kopen

Een kind van 1 jaar zit in een bijzondere periode vol ontwikkeling en ontdekking. Een belangrijk aspect van deze ontwikkeling is spelen. Speelgoed speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van een kind. Het kiezen van duurzaam speelgoed voor een kind van 1 jaar kan niet alleen bijdragen aan zijn of haar ontwikkeling, maar ook aan de gezondheid van onze planeet. Hieronder duiken we dieper in wat duurzaam speelgoed is, waarom het voordelig is voor zowel kinderen als het milieu, en hoe je de juiste keuzes kunt maken bij het aanschaffen en onderhouden van duurzaam speelgoed.

Wat is duurzaam speelgoed?

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is ontworpen met oog voor de lange termijn. Het houdt rekening met milieuvriendelijke materialen, productieprocessen en levensduur. Het doel is om speelgoed te creëren dat zowel veilig is voor kinderen als voor de planeet. Duurzaam speelgoed wordt vaak gemaakt van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, zoals hout, bamboe, organisch katoen en gerecycled plastic.

Wat zijn de voordelen van duurzaam speelgoed voor een 1-jarige?

Milieuvriendelijk: Duurzaam speelgoed minimaliseert de ecologische voetafdruk. Het wordt geproduceerd met respect voor de natuurlijke hulpbronnen en vermindert afval.

Veiligheid: Duurzaam speelgoed wordt vaak getest op schadelijke stoffen en voldoet aan strikte veiligheidsnormen.

Duurzaamheid: Hoogwaardige materialen en vakmanschap zorgen ervoor dat duurzaam speelgoed langer meegaat en minder snel kapot gaat dan goedkoper speelgoed.

Educatief: Veel duurzaam speelgoed is ontworpen om de ontwikkeling van vaardigheden zoals motoriek, creativiteit en probleemoplossend vermogen te bevorderen.

Soorten duurzaam speelgoed

Er zijn talloze soorten duurzaam speelgoed beschikbaar voor kinderen van 1 jaar. Enkele populaire keuzes zijn:

Houten blokken: Houten blokken stimuleren de creativiteit van kinderen en helpen bij de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden.

Bamboe-speelgoed: Bamboe is een snelgroeiende, hernieuwbare hulpbron en wordt vaak gebruikt voor de productie van milieuvriendelijk speelgoed.

Knuffeldieren van organisch katoen: Zachte knuffeldieren gemaakt van organisch katoen zijn ideaal voor knuffelen en comfort.

Gerecycled plastic speelgoed: Sommige merken maken speelgoed van gerecycled plastic, waardoor plastic afval wordt verminderd.

Het FSC keurmerk voor duurzaam speelgoed

Het FSC-keurmerk staat voor Forest Stewardship Council, ofwel de Raad voor Duurzaam Bosbeheer. Het is een wereldwijd erkend keurmerk dat aangeeft dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Dit betekent dat het hout voor deze producten op een duurzame en milieuvriendelijke manier wordt geoogst, waarbij rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten van het bosbeheer.

Wanneer het FSC-keurmerk wordt toegepast op speelgoed, betekent dit dat het speelgoed is gemaakt van hout dat afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit hout wordt op een manier geoogst die de biodiversiteit van het bos beschermt, ervoor zorgt dat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt en de rechten van de arbeiders in het bos worden gerespecteerd.

Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van duurzaam speelgoed voor een kind van 1 jaar is veiligheid van belang. Zorg ervoor dat het speelgoed voldoet aan de geldende veiligheidsnormen voor speelgoed. Dit garandeert dat het speelgoed vrij is van schadelijke stoffen en geschikt is voor de leeftijd van een kind.

Geschikte materialen

Duurzaam speelgoed wordt vaak gemaakt van materialen zoals hout, bamboe, organisch katoen en gerecycled plastic. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook veilig voor kinderen om mee te spelen. Ze zijn vrij van schadelijke chemicaliën en allergenen.

Stimulerende functies

Duurzaam speelgoed is vaak ontworpen om de zintuigen en de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Kies speelgoed dat kleurrijk is, geluiden maakt, texturen heeft en interactief is. Dit moedigt kinderen aan om te verkennen en te leren.

Geschikte grootte en gewicht

Bij het kiezen van speelgoed voor een kind van 1 jaar is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van het speelgoed. Zorg ervoor dat het speelgoed groot genoeg is om niet per ongeluk ingeslikt te worden en licht genoeg is om door het kind zelf vast te kunnen pakken en ermee te spelen.

Populaire merken en producten

Er zijn talloze merken die duurzaam speelgoed aanbieden voor kinderen van 1 jaar en ouder. Enkele populaire merken zijn Little Dutch, Hape, Eichhorn en Happy Horse. Deze merken staan bekend om hun kwalitatieve, milieuvriendelijke producten.

Onderhoud van duurzaam speelgoed

Om de levensduur van duurzaam speelgoed te verlengen, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Houten speelgoed kan worden schoongemaakt met een vochtige doek en organisch katoenen knuffels kunnen in de wasmachine worden gewassen volgens de instructies op het label. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of bleekmiddelen, omdat deze de duurzaamheid van het speelgoed kunnen verminderen.

Het betrekken van een kind bij duurzaam speelgoed

Laat het kind actief deelnemen aan het spelen met duurzaam speelgoed. Moedig exploratie, verbeeldingskracht en samen spelen aan. Dit zal niet alleen bijdragen aan hun ontwikkeling, maar ook aan hun waardering voor duurzaamheid.

Tips voor het gebruik van duurzaam speelgoed

Afwisselen: Wissel speelgoed regelmatig af om de interesse van het kind in leven te houden.

Samen spelen: Speel samen met een kind om hun vaardigheden te stimuleren en quality time door te brengen.

Opbergen: Zorg voor een georganiseerde opbergruimte om het speelgoed in goede staat te houden en het overzicht te bewaren.

Repareren en recyclen: Als duurzaam speelgoed beschadigd is, probeer het dan te repareren in plaats van weg te gooien. Als het niet meer te repareren is, zoek dan naar mogelijkheden om het te recyclen.

Bewustzijn: Leer kinderen over duurzaamheid en waarom het belangrijk is om goed voor onze planeet te zorgen.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

Duurzaam speelgoed kan soms duurder zijn, maar het gaat vaak langer mee, wat op de lange termijn kosten bespaart.

Zoek naar certificeringen zoals CE-markering of ASTM-normen op het speelgoed om te verifiëren dat het aan veiligheidseisen voldoet.

Duurzaam speelgoed kan de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen stimuleren door middel van creatief spel.

Ja, veel duurzaam speelgoed kan worden gerecycled, maar controleer de recyclinginstructies op het speelgoed of neem contact op met de aanbieder/fabrikant.

Kies speelgoed dat geen kleine onderdelen bevat om verstikkingsgevaar te voorkomen, en let op de aanbevolen leeftijd op het productlabel en in de productomschrijving.

  • Daan

    Daan vindt het altijd een leuke uitdaging om de beste cadeaus te vinden voor jongens van alle leeftijden. Hij is natuurlijk zelf ook een kleine jongen geweest, en weet mede daardoor precies wat ze leuk vinden om te krijgen. Heb je een vraag? Stuur gerust een mailtje!

Hoe wij de leukste cadeaus selecteren

Per leeftijd leuke cadeau tips voor ieder budget.

Verschillende categorieën zodat je zelf een keuze kunt maken.

Originele cadeaus waar hij zeker mee wordt verrast.

Vertrouwde websites die kwaliteit garanderen.

VIND HET LEUKSTE CADEAU VOOR EEN JONGEN OP CADEAUJONGEN.NL